“Vad man behöver är entusiasm, en bra cykel och Internet”
VELOFORM
har blivit en samlingsplats och ett populärt vattenhål för Göteborgs cyklisterhttp://www.veloform.se/

Klicka på

FULLY LOADED BICYCLES

får du se hundratals bilder på utrustade touringcyklar

OM TOURCYKLINGhttp://www.frilufts.se/uppsala/tips/mtb/touringcykling.html
Biking Southeast Asia with Mr Pumpy! http://www.mrpumpy.net/
Veloform är också nära anknutet till
Komet Club Rouleur
Läs deras hemsida här!http://club.kometbicycles.se/#homehttp://club.kometbicycles.se/#homehttp://club.kometbicycles.se/#homehttp://kometbicycles.se/blog/shapeimage_12_link_0shapeimage_12_link_1shapeimage_12_link_2

Om man väljer Bangkok som utgångspunkt för sin cykelresa, finns det en mycket bra cykelaffär, där man inte bara kan få reservdelar eller service. De kan också ombesörja packning av cykeln  för flygresan hem.

Skapad på en Mac

BOENDE

Jag undviker som regel hotell och inkvartering som ingår i internationella kejdor och nätverk och väljer helst små familjeägda hotell och gästhus där detta är möjligt.

"Think of bicycles as rideable art that can just about save the world." — Grant Peterson

TIPS PÅ PLANERING

           OCH UTRUSTNINGNär jag kom till Asien och Bangkok för den första längre cykelturen 2005 var många thailändare förvånade över min utrustning. Dom undrade varför jag hade tagit med mig så mycket prylar hemifrån.

-Det mesta finns ju här, sa dom, och dessutom mycket billigare.

För att slingra mig undan kritiken pekade jag på min då nya Cannondale T800 och sa att “en sådan har ni i alla fall inte”, varpå en i den intresserade skaran kontrade:

-Nä, men hade du haft ett foto på den, så hade vi kunnat göra en!Att planera och förbereda sig för en längre resa på cykel är en del av nöjet. Men det liksom själva utrustningen måste ju stå i rimlig proportion till vart man skall resa och hur lång resan beräknas bli.


Viktigt är att man har entusiasm, en bra cykel och tillgång till Internet.

-Hur orkar du, frågar många, med tanke på att jag är närmare sjuttio år.

Men långfärdscykling är inte i första hand en fysisk fråga, snarare en psykisk.

När jag hade kört min första Vätternrunda (det blev så småningom sex) sa en ung bekant med eftertryck och med betoning på du.

-Kan du, då kan jag!

Jag svarade att frågan som skall besvaras är inte om man kan utan om man vill fortsätta, när man frusen och kall försöker få lite värme i kroppen nere i Jönköping på förnatten och det ösregnar ute och det är nästan 20 mil kvar,

Alltså, vilja och entusiasm är en första förutsättning. Har man det, då är det dags att börja planera.


På Internet finns många sidor som presenterar utrustningslistor och hur du kan planera för långfärdscykling. Alltifrån avancerade expeditioner till enklare långturer. Men också vilka regler som gäller för att ta med cykeln på flyg samt hur du lämpligen packar den.

Längst ner på sidan får du tips på många bra och användbara Internet-adresser.PLANERING

Så snart jag bestämt mig för vart jag vill åka inventerar jag Internet genom att googla dels på resemålet, landet, området och kombinerar detta med ”cykla” för att få upp svenska sidor samt ”cycle” för engelska. Samlar på mig information genom att klippa, klistra och skriva ut. Ibland har det också hänt att jag via e-post kontaktat den adress jag funnit på webbsidan.

Köper bra kartor och inventerar biblioteken.


Genom att planera och läsa in mig på resemålet kan jag också tillåta mig att vara flexibel när jag väl påbörjat cyklingen.

Kontaktar också aktuellt flygbolag beställer biljetter och frågar om hur de vill ha cykeln packad  och vilka regler som gäller.

När jag kommit så långt brukar jag med hjälp av Internet bestämma mig för ett hotell på ankomstorten. Innan jag bokar rum mailar jag och frågar om de har möjlighet att förvara min cykelkartong under tiden jag är borta.

Sedan är det dags att ta itu med utrustningen.UTRUSTNING


CYKEL

Vad skall man då välja för cykel?

I princip duger vilken cykel som helst. Men den bör naturligtvis ha en stark och lätt ram, många växlar s.k. “mormors-växel”  (“granny gear” på eng), d.v.s en låg utväxling som behövs för de allra brantaste backarna. Vilken modell man sedan väljer, touring, mountainbike eller hybrid, är inte av någon avgörande betydelse.

Det är av större vikt att man har cyklat en del på cykeln och ställt in den så att man sitter bekvämt.

Peter Whites artikel ”How to Fit a Bicycle” är läsvärd liksom Niklas MTB-tips om Touringcykling av Niklas Ingvar-Nilsson.


Man bör under alla omständigheter prioritera komforten. Det ska vara behagligt att cykla. Man bör därför ha en bra och bekväm sadel. Moderna kvalitetssadlar är nuförtiden könsspecifika, dvs. formen på sadeln tar hänsyn till mäns och kvinnors olika anatomi. Man kan också sätta på anatomiska handtag alternativt utrusta styret med dubbla styrband om man har bockstyre eller s.k. multigreppstyre.


OBS! Det är viktigt att ändra handgreppet ofta. Ensidig belastning kan leda till att man drabbas av domningar i händerna. Man kan t o m drabbas av "the cyclist´s palsy" som innebär att en av handens nerver (ulnaris) förlamas. Förlamningen gör att man inte har något riktigt handgrepp de veckor det tar för nerven att återhämta sig.


En touringcykel är naturligtvis idealisk, men det blir allt vanligare att cykelturister använder mountainbikes. Välj då gärna en modell som har en lång ram. På en kort ram är det risk för att man slår i cykelväskorna med hälarna när man trampar.

Det anses att stålramar är mer flexibla, har mer “svikt” än exempelvis aluminiumramar och därmed är mer komfortabla när man cyklar länge och långt. Touringcyklar med aluminiumram brukar utrustas med stålgaffel för att kompensera för styvheten och öka åkkomforten.

Kolla också så att hjulen, fälgarna är av god kvalitet och att de är balanserade och justerade. Byt också grovt mönstrade däck avsedda för off-road till touringdäck av god kvalitet. Det finns numera s.k. punkteringssäkra däck. Däck förstärkta med kevlar innanför slitbanan, typ Schwalbe Marathon XR och Continental Travel Contact.


Själv har jag två cyklar. Dels en Cannondale T800 med aluminiumram och stålgaffel och en Marin Bear Valley, en mountainbike med stålram delvis ombyggd för långfärdscykling. En Cannondale T800 kostar omkring 10.000 kr medan en Marin Bear Valley kostar ca 6000 kr.

När jag cyklade i Sydostasien 2005 använde jag Cannondale-cykeln. Den har 700 cc-hjul, ca 28 tum, medan Marincykeln, i likhet med de flesta Mtb-cyklarna, har 26-tumshjul.

26 tum är standard i Asien och det kan därför vara knepigt att hitta reservdelar till hjul med annan storlek. Man bör i så fall ha med extra ekrar och eventuellt slangar och däck.

Cannondale-cykeln är en fantastisk touringcykel, men jag använde Marin-cykeln när jag cyklade i Sydostasien under några månader i slutet av 2006, samt Nya Zeeland och Australien i början av 2007. En sammanlagd resa på omkring nio månader och 10.000 km.

Jag upplevde ingen större skillnad vad beträffar komfort och prestanda. Jag hade t.o.m. något högre medelhastighet med MTB-cykeln!


Hur man bygger om en mountainbike till en långfärdscykel kan du läsa i augusti-nummret 2007 av det utmärkta brittiska cykelmagasinet Cycling Plus. Den finns på många bibliotek och kan lånas därifrån.

De enda förändringar jag gjort med min Marin är att jag i stället för ett rakt styre satt på ett multigreppstyre, lämpliga landsvägsdäck , Continental Travel Contact på bakhjulet och Continental City Contact på framhjulet. Dessutom har jag hos Anders Jansson på Veloform i Göteborg låtit bygga ett 36-ekrars bakhjul i stället för det 32-ekrars som cykeln levererades med. Skälet är dels att jag är tung dels att större delen av belastningen hamnar på bakhjulet.

Anders är en förstklassig hjulbyggare och fälgen som användes var en Mavic 519 och med reducerade stålekrar.

Dessutom har jag satt på stänkskärmar och en pakethållare av stål av okänt märke.

Man bör också montera en backspegel. I vissa länder såsom Nya Zeeland och Australien är det en nödvändighet.


För de cyklister som bor i Borås-området kan jag rekommendera Ove Sundström på

Ringvägen 5 i Målsryd. Har du frågor eller vill ha tips och/eller information kan du nå Ove

i butiken/verkstaden eller på telefon 033 349485, 0705 249485  eller via E-post: ove.sundstrom@telia.com

CYKELVÄSKOR

Jag har brittiska Karrimor-väskor bak. De är stora och regntäta men lär inte tillverkas mer. Det är ingen förlust för upphängningsanordningen på dessa väskor är inte bra. Bra cykelväskor är ofta dyra. De vanligaste, kanske bästa – och dyraste - är Arkel (en kanadensisk väska) Ortlieb, Vaude, men också Altura och Agu. Om man inte ämnar göra långfärdscykling till livsstil och/eller heltidssysselsättning utan bara cykla någon eller några månader om året kan man lika väl välja Biltemas regntäta cykelväskor eller något annat budgetmärke.

På senaste resan 06/07 hade jag för första gången väskor fram. Ortleibs Front Roller. Mycket bra. Problemet var att ”low ridern”, väskhållaren, skakade sönder i Kambodja. Dessa är oftast skruvade fast i gaffeln och när jag cyklade några mil på en väg belagd med grov makadam skakade gängorna i gaffeln sönder och jag fick tejpa fast eländet.

Många menar dock att det finns stora fördelar med att ha väskor fram. Dels ger det bättre balans åt cykeln och cyklandet men framför allt att du kan ta med dig mer utrustning. Det sistnämnda gäller väl framför allt de som avser att campa.

Jag upplever emellertid inte att cykeln känns mer balanserad eller ger behagligare cykling med väskor fram.

Däremot kan det vara ett bra sätt att fördela tyngden bättre och därför undvika att få all belastning på bakhjulet.


Handlebar bag

Man bör också välja en väska av god kvalitet avsedd att fästas på styret. Här förvarar man kamera, plånbok, pass och andra värdesaker. Den bör ha ett s.k. klickfäste, som gör att den lätt och snabbt kan hakas av när man lämnar cykeln.

VERKTYG O. RESERVDELAR

Utrustningslistorna längre ner på sidan ger mer detaljerade tips. Själv har jag inte så mycket verktyg eller reservdelar eftersom jag för det mesta cyklar i bebodda trakter och räknar med att kunna få hjälp om det kniper.

Jag har med ett multiverktyg, typ Leatherman eller Gerber. Dom är ganska dyra, så man kan säkert nöja sig med en lågprisvariant. Dessutom ett multiverktyg som innehåller några insexnycklar en skruvmejsel och en liten hylsnyckel.

En 15 mm nyckel för pedalerna. En avdragare för kuggkransen (finns hos Biltema och Clas Ohlson) samt en nippelsats för olika typer av pumpar, ett extra kedjelås, ett punkteringskit, ett liten flaska kedjeolja, några extra ekrar, några broms- och växelwirar, extra bromsbelägg, en extra slang, en liten dubbelverkande pump med manometer, några extra skruvar och muttrar, en kedjebrytare och en bit ståltråd.KLÄDER M.M.

Jag cyklar nästan uteslutande på ställen där det är varmt, även om man då och då också kan råka ut för en köldknäpp även i tropiska områden. Jag kör med så lätt packning som möjligt. Något eller några extra kilo kan bli tungt när man ska cykla brant uppför.


För cyklingen:

Några funktions-Tshirts, en skjorta med långa ärmar (för att inte bränna sig i början av resan), en tunn fleecetröja, en tunn regnjacka typ packlite, cykelhandskar med gelinlägg, cykelbyxor med padding i grenen, ett par s.k. ”shy-pants” – många tycker det kan kännas ”naket” att gå omkring med tajta cykelbyxor när man handlar eller sitter på en restaurant. Det är därför vanligt utomlands att man då drar på ett par sportshorts utanpå cykeltajtsen.

Det finns de som använder cykelskor med clips. Det är dock inte särskilt vanligt, då det som regel innebär att man får ha ett par extra skor för fritidsbruk och vandring med sig. Vid intensiv trafik i städer och byar krävs också att man är  flexibel och snabbt kan få ut ett ben, därför är ett par vanliga sneakers alldeles utmärkt. Janne Corax (se hans tips längre ner) är en av Sveriges mest erfarna långfärdscyklister. Han cyklar i flip-flops!!!

(Det finns sandaler med clips som anses bra. De vanligaste på marknaden är Shimano och  Keen.)

Själv har jag  ett par kraftiga sneakers, som kan användas både vid cykling och eventuella vandringar.

Hjälm är obligatoriskt, men bör vara av en typ på vilken man kan sätta på en mindre skärm. Alternativt att man kan ha en liten skärmmössa under hjälmen. Det kan nämligen vara mycket besvärande och tröttande att ha solen i ögonen en längre tid. Tänk också på att skydda nacken då solen kommer bakifrån.


För fritiden:

Ett par lätta snabbtorkande långbyxor  av den typ som snabbt kan förvandlas till ett par shorts. Ett par t-shirts, några par kalsonger ett par sandaler typ flip-flops, som kan köpas på plats.


Jag har också med ett s.k. reselakan i siden. Lättpackat, väger inget.RESEAPOTEK

Förutom hygienartiklar bör man i necessären också packa ner solskyddsmedel

med hög skyddsfaktor och ett effektivt skydd mot mygg.

Vilka mediciner man bör ta med är ju helt beroende på var man ämnar cykla.

Här är några allmänna rekommendationer:

Smärtlindrande: paracetamol (receptfritt)

Stoppande vid diarré: Loperamid(receptfritt) vid diarré utan blod, feber

eller allmänpåverkan. Norfloxacin (receptbelagt) 400 mg 2 ggr/dag i 3 dagar

vid svår diarré under resa i u-land.

Förbandsmateriel, eventuellt jod eller klorhexidin.

Malariaprofylax. Helt beroende på vart man åker.

Vaccinationer: Alltid polio (har de allra flesta) och stelkramp/difteri

(behöver de flesta förnya).

Hepatit A (eventuellt kombinerat med hepatit B).


Det finns ett flertal länkar på Internet som ger tips och förslag på lämpliga vaccinationer.

Resemedicin.com

Medicallink´s VaccinationsguideDAGSETAPPER

En av de vanligaste frågorna är hur lång distans jag cyklar varje dag. Det finns inget enkelt svar på den frågan. Det är avhängigt den dagliga formen, väder och vind och inte minst var det finns lämplig övernattning.

Dagsupplägget styrs till stor del var  man kan få tag lämplig logi.

I Sydostasien är det som regel tätt mellan städer och byar, där man kan få tag i passande övernattning medan det t.ex. i norra Queensland i Australien kan vara oöverstigligt långt, vilket kräver att man medför campingutrustning.


Som framgår av resedagböckerna cyklar jag sällan mer än 100 km/dag. Jag startar när solen går upp för att ta tillvara de svala morgontimmarna. Och cyklar sällan efter klockan ett, två på eftermiddagen då det som regel blir alldeles för hett.

Dessutom vill jag ha tid och knalla omkring i staden eller byn, träffa folk, ta lite bilder, duscha och äta.

I tropikerna går solen ner redan före sju på kvällen. Det blir beckmörkt. Det är ett skäl till varför jag nästan aldrig campar; att sitta ute i den sydostasiatiska ödemarken i tält redan klockan sju på kvällen i beckmörkret ser jag inte som ett lockande alternativ.

Med en medelhastighet på omkring 20 km/tim. hinner man omkring 100 km fram till tidig eftermiddag, även om man tar det ganska lugnt.


Under rubriken: ”Planning a Bicycle Touring Trip” har Ken Kifer skrivit en läsvärd artikel om hur man kan planera sin cykling. Se Ken Kifer´s Bike Pages!LÄNKAR OCH LÄSTIPS

Det finns naturligtvis hur många länkar och hur mycket information som helst om cykling på Internet. En del webbsidor dyker upp för att försvinna efter en tid. Jag har gjort ett lite urval av sidor jag haft stor glädje av och som varit inspirerande för mig och gett mig värdefulla tips.

Jag kompletterar också med en del tips på de olika länder-sidorna.

Många av böckerna jag rekommenderar för upplevelseläsning finns som regel att hitta på biblioteket i hemstaden eller hemkommunen. Ett bra alternativ är också att gå in på den engelska Amazon-sidan – www.amazon.co.uk och se om man kan få tag i boken begagnad.
Regler för flyg och hur packar du din cykel:

Travel with Bicycles (Air/Rail/Other)

Adventure Cycling Association

Ride Your Bike

Jim Foreman.com

Länkar:

Ska man cykla i Sydostasien och Indien är Mr Pumpy´s hemsida en källa ur vilken man kan hämta både inspiration och värdefulla tips.


Janne Corax är förmodligen Sveriges meste långfärdscyklist. Han kombinerar sina cykelexpeditioner med bergsklättring, varför han huvudsakligen håller sig i länderna kring Himalaya och andra attraktiva bergsområden.


Janne Corax utrustningslista.


Utsidan.se är inte bara störst på äventyr och friluftsliv utan också bäst på information om cykel och långfärdscykling på nätet. Läs deras intressanta forum.


Om det är något du funderar över beträffande cykling, finns svaret på Sheldon Browns hemsida. Här kan du läsa alltifrån lämplig utrustning till hur du undviker sittsår.
Tallabombas, d.v.s. Tom Hermansson Snickars, genomförde en 15 000 kilometer långt cykeläventyr genom fjorton länder för ett antal år sedan.
Från Kap till Kap. Stellan och Daniel är två killar i 30-årsålders som i slutet av januari 2004 startade sin cykelresa med siktet inställt på Kapstaden. De startade från Norra Sverige och cyklade mitt i vintern NORRUT!!! via Kirkenäs och Murmansk och vidare ner genom Europa.

Någonstans i Afrika skildes deras vägar, men de fortsätter var för sig att cykla vidare och föra dagbok.


Lars Bengtssons har under 3 år besökt 49 länder och cyklat 4000 mil. Hans välgjorda och inspirerande cykelsida hittar du här Lost Cyclist.
Warm Showers är ett nätverk av cykelentusiaster från hela världen som erbjuder logi m.m.Erik Straarup från Danmark cyklar Australien runt på drygt 50 dagar. Sträckan Nordkap – Gibraltar fixar han på drygt 18 dygn. Läs om hans bedrifter på: LoneBiker.Isa och Terry Cyclotouring Website är mycket välgjord och med en hel del bra tips.
Här kan du läsa om en cykeltur mellan Liverpool och Australien:

http://www.mark-ju.net/index.htmEdward Genochio - 2wheels.

Under en lång tid har jag haft glädjen att stå på Edward Genochio news-mail lista. Edward är en hängiven jorden-runt-cyklist en fascinerande människa och dessutom en lysande berättare.Peter Whites Cykelsidor


Jag har två idoler när det gäller långfärdscykling. Dels Anne Mustoe, vars bok Lone Traveller:One Woman, Two Wheels and The World, fick mig att börja cykla, och dels Sylvie Theberge, lärare från Toronto och som jag hade glädjen att få cykla med i Kambodja och Laos 2005. Sylvie är en mycket erfaren och duktig cyklist. På hennes hemsida hittar du f.n. bilder från hennes många cykeläventyr runt om i världen. Hennes välskrivna och intressanta rapport om cykling i Marocko  kan du ladda ner som pdf-dokument här intill.Den Brittiska cykelmagasinet CyclingPlus har ett par intressanta forum:

Cycling Plus Forum:

Cycling Plus: Tour & Expedition ForumLonely Planets Thorn Tree Forum-Bicycle Touring Page
LÄSTIPS

Anne Mustoe: Lone Traveller:One Woman, Two Wheels and The World

Du behöver inte vara i 20-årsåldern, man och toppmekaniker för att ge dig ut på en längre cykelresa. Jag har cyklat jorden runt två gånger. Jag är inte ung,  jag är inte sportig, jag tränar aldrig, jag föredrar god mat och gott vin och jag kan fortfarande inte skilja på en eker och ett kedjedrev eller laga en punktering. (Min översättn.)

Så skriver Anne Mustoe i inledningen till Lone Traveller:One Woman, Two Wheels and The World.

Anne Mustoe började cykla när hon var i 60-årsåldern. Hon skriver: Jag lämnade London en eftermiddag i maj. Jag var ingen cyklist men fylld av ovisshet.

Hon återvände till London först 15 månader senare. Då hade hon cyklat jorden runt!

Hon har skrivit ett flertal böcker om sina cykeläventyr runt om i världen.


Josie Dew har skrivit ett 20-tal böcker om sina cykelresor runt om i världen. Här är några intressanta titlar:

Long Cloud Ride är hennes senaste bok och handlar om  Nya Zeeland.

Slow Coast Home: 5,000 Miles Around the Shores of England and Wales

The Sun in My Eyes: Two-Wheeling East, om Japan


Roff Smith är en  amerikansk journalist som beslutar sig för att slå sig ner i Australien, men för att förvissa sig om att gjort ett riktigt val beslutar han sig för att cykla runt kontinenten. Resan beskriver han i boken:

Cold Beer and Crocodiles – A Bicycle Journey into Australia.


Marcus Haraldsson: En linje över Kina

 År 1999 gjorde Marcus Haraldsson, som ung äventyrslysten student, en cykeltur tvärs över Kina från det tibetanska höglandets vidder till Hongkongs skyskrapor. När han sju år senare som kinabaserad journalist gör om exakt samma cykeltur har han med sig hundratals fotografier och adresser till människor han träffade på den första resan.

Marcus Haraldssons Hemsida


Barbara och Larry Savage från USA besökte 25 länder under två år. De tillryggalade 37000 km. Äventyret resulterade i att Barbara Savage skrev boken:

Miles from Nowhere – A round the world bicycle adventure

(Barbara Savage omkom till följd av huvudskador hon ådrog sig i en trafikolycka under träning på sin cykel inför en triathlontävling strax innan publiceringen av boken.)


Jag har inte läst, men blivit rekommenderad att läsa Dervla Murphy’s bok:

Silverland: A Winter Journey Beyond the Urals

Från Amazon: "Silverland" charts Dervla Murphy's extraordinary expedition through the snowscapes of far Eastern Russia. No stranger to adventure, the intrepid septuagenarian's mid-winter journey takes her beyond Siberia to the furthest corners of Russia - areas proximate to Japan, Mongolia and the Arctic Circle. Here, she discovers a strange world of lynx and elks, indigenous tribes and shamanism, reindeer broth and taiga-berry pie.”


Dervla Murphy har också skrivit:

Full Tilt: From Dublin to Delhi with a Bicycle


Bicycling Cuba av Wally & Barbara Smith ger utomordentlig vägledning för de som vill cykelturista på Kuba. Undertiteln är: 50 Days of Detailed Rides from Havana to Pinar del Rio and Oriente.Bike Books - specialister på böcker on cykling!
Cykelexperten Ove Sundström i sin butik/verkstad i Målsryd