PLANERING

Jag lade ner en del tid på planeringen. Bäst tips fick jag genom att inventera det som finns om Kuba på Internet. Där finner man personliga och värdefulla tips av de många som cyklat på Kuba. Jag använde mig också av Lonely Planets ”Cycling Cuba”, som inte tillförde särskilt mycket och dessutom i flera avseenden var inaktuell.

Boken lär vara slut på förlaget, men kan köpas begagnad för mellan 60-150 USD på Amazon.com! På Amazon.co.uk får man punga ut med ca 60 GBP, vilket är lika med drygt 700 kronor!  Ett vettlöst pris för en ganska dålig och delvis inaktuell bok.

(Vill man absolut ha tag på boken kan den lånas på Borås bibliotek.)

Annars rekommenderas tidigare nämnda Bicycling Cuba av Wally och Barbara Smith. Boken kan köpas från Adlibris eller Bokus och kostar då omkring 140 kr. Lonely Planets

Cuba Guide är också högst användbar och har dessutom nyligen kommit i en upp-daterad upplaga.
TA MED CYKEL ELLER HYRA?

Skall man göra korta dagsturer eller räknar med att cykla en kortare tid kan man lika gärna hyra cykel. De cyklar man kan hyra på Kuba lämpar sig som regel inte för längre turer, de är ofta oväxlade och är i övrigt av mycket enkel modell. I Havanna kan man hyra en cykel för en dollar/tim och är utmärkta att cykla omkring i staden med.

Se också Bike Rental Cuba.

Planerar man en längre tripp, ett par veckor eller mer, är det lämpligt att ta med egen cykel.

(Om hur du packar cykeln och att ta med den på flyg, se CYKELSIDAN)SERVICE

Dom kinesiska cyklar som dominerar på Kuba är inte är av högsta kvalitet och antalet cyklister är stort.  Därför finns det rikligt med möjligheter att få sin cykel reparerad. S.k. poncheras finns strängt taget överallt. De lagar punkteringar men kan också göra en hel del andra, smärre reparationer. T. ex ersätta skadade eller brustna ekrar eller rikta upp ett skevt hjul. De kan dock ha dåligt med specialverktyg och eftersom man oftast får ekerbrott på bakhjulets högra sida (Murphys lag, ni vet) där kuggkransen sitter krävs därför en speciell kransavdragare. En sådan bör därför ingå i den egna verktygsväskan och finns att köpa i en välsorterad cykelaffär eller hos Clas Ohlson eller Biltema.

I verktygsväskan bör i övrigt ingå en 15 mm. fast nyckel för pedalerna, insexnycklar, lite kedjeolja ett kedjelås i fall kedjan går av, eventuellt en kedjebrytare och en nippelsats som gör det möjligt att använda olika typer av pumpar i fall den pump man medför går sönder. Det finns numera små effektiva pumpar med tryckmätare. Läs mer om utrustning på Cykelsidan.

NÄR?

De flesta menar att den bästa tiden att besöka Kuba är mellan november/december och fram till april/maj. Under sommarmånaderna inträffar den s.k. regnperioden och i september-oktober hemsöks ön inte sällan av stormar och orkaner. Själv bestämde jag mig för februari och mars och tog flyget till Havanna via Amsterdam några av de sista dagarna i januari.

Visum måste ordnas före avresan. Det går snabbt att få ett turistvisum. Det kostar några hundralappar och läggs som en lös lapp i passet. De flesta resebyråer kan ordna detta.  Man kan emellertid bara få visum för en månad, som sedan kan förlängas på plats med ytterligare en månad. (Mer om detta längre fram.)BOENDE

Casa Particulares är den kubanska motsvarigheten till brittiska Bed & Breakfast. Kubaner med stora lägenheter eller eget hus har rätt att hyra ut rum till turister. Rummen måste då hålla en viss standard, såsom minimistorlek, varmt och kallt vatten, TV m.m., som bestäms av staten. Priset ligger som regel mellan 15 och 30 dollar, beroende på storlek och standard.

I de mindre städerna på landsbygden kan också finnas hotell för utländska turister. Där finns också billiga (och som regel ganska påvra) s.k. pesohotell för den egna befolkningen. De är ofta inte tillgängliga för utlänningar, men finns ingen annat alternativ kan det ibland vara möjligt att få övernatta här.

På Internet finns en rad länkar om Casa Particulares. Några av de största är:

Cuba-Junky

Casa Particular Cuba

Bed-in-Cuba


I Havanna brukar jag bo på Casa Miriam och har upplevt att det har flera fördelar: ett perfekt läge (den västra delen av Centro Havanna) mellan Havanna Vieja och Vedado och nära Malecon och en familjär atmosfär och stora, luftiga och rum.

De är också vana att ta emot cyklister.Campismo

Det finns ett 80-tal campismos på Kuba. Det är ”stugbyar” och kvaliteten kan variera mycket. De som erbjudes utländska turister har som regel både aircondition och kylskåp. Priset för en ”stuga” varierar mellan 10 och 20 cuc oavsett antalet personer. Cafeteriorna på campismos serverar ofta billig och hyggligt god mat.


Mat

Till Kuba reser man inte i första hand för matens skull. Det är fel plats att besöka om man vill göra en gourmet-resa. Förutom de hotell och restauranger som är avsedda för turister och där mat av internationell klass serveras, finns också de något enklare ställen dit kubanen går när han äter ute. Menyerna här är ofta ytterst begränsade.

På Casa Particulares serveras också som regel god mat med mycket frukt och grönsaker. Detta gäller även privata restauranger s.k. ”paladares”. Basfödan för kubanerna är huvudsakligen ris och bönor.
TURFÖRSLAG

Från Havanna kan man tänka sig att antingen cykla västerut mot Pinar del Rio och Vinales och vidare västerut till La Fe. Många menar att detta är kanske den vackraste delen av hela Kuba. Många rekommenderar att man då cyklar huvudvägen till Guanayaj och där fortsätter kustvägen mot Bahia Honda och La Esperanza till Pinar del Rio.


Själv valde jag att cykla österut mot Matanzas och sydost via Cienfuegos till populära Trinidad och vidare österut mot Santiago de Cuba och via Guantanamo till Baracoa. Det skulle senare visa sig vara ett dåligt val.

Passadvindarna blåser större delen av året i östlig riktning och kan tidvis vara kraftiga. Bättre är alltså att cykla från östra Kuba i riktning mot Havanna. 

Ett förslag är i så fall att ta Viazulbussen ner till Santiago de Cuba och starta cyklingen därifrån.


Min avsikt var från början att jag väl framme i Santiago skulle ta mig söderut runt bergsområdet Sierra Maestra. Lonely Planets Cycling Cuba rekommenderade några intressanta alternativ. Dessvärre visade det sig så småningom att stora delar av den väg som rekommenderades mellan Santiago och Pilon inte fanns längre! Den hade spolats ut i havet under orkanen ”Dennis” i juli året innan som dessutom krävde tio kubaners liv!

Så om ni avser att cykla den vägen, kolla upp aktuellt läge.
Att ta sig ut ur storstäder på cykel kan vara ganska knepigt. Att ta sig ut Havanna utgör inget undantag. Centrala Havanna och stadens östra delar, Casablanca och Habana del Este delas av Canal de Entrada, som leder in till Havannas hamn. En tunnel förbinder de båda delarna och här är cykeltrafik förbjuden! Tunneln är dessutom förhållandevis smal och hårt trafikerad, varför cykling vore ett våghalsigt äventyr.

I stället går det bussar från Centro Habana (på baksidan av Capitolium) som är avsedda för cyklister. Resan kostar tio centavos och går varje kvart och man landar vid en terminal i stadens östra delar varifrån man sedan kan fortsätta cyklingen. Bussarna går ganska tätt från tidigt på morgonen till sent på kvällen.

Alternativt kan man ta cykelfärjan från La Habana Vieja-terminalen över till Casablancasidan.Om Varadero

Varadero heter Kubas största turistort, turistfälla, om man så vill. Varadero ligger 14 kilometer öster om Havanna på en halvö och den två mil långa playan är en av orsakerna till att hundratusentals turister kommer hit varje år. Här dräller det av nattöppna diskotek och nattklubbar allt uppbyggt enligt amerikanskt mönster. Ett slags mini Las Vegas. En andra orsak är att Varadero utvecklat en omfattande sexturism. Många kubaresenärer kommer tyvärr aldrig längre än till Varadero.


Karta

A Rough Guide Map Cuba (Rough Guide Map) är inte idealisk men praktisk så tillsvida att den är plastad och tål lite väta.Machoismen

Manschauvinismen, som många kvinnliga turister upplever som påfrestande finns naturligtvis också på Kuba, men enligt “Kuba – Konflikt och salsa i Karibien” av Thomas Gustavsson utgiven på Carlssons Förlag, “...yttrar den sig inte på samma påträngande och kvinnoförnedrande sätt som i vissa delar av Latinamerika och i arabvärlden.

Kubanska män är uppvaktande och beskyddande. Kuba är ett säkert land där kvinnor kan gå ensamma genom Havanna under natten utan att antastas. Kuba är ett av de få länder i världen där en ensam kvinna till och med kan lifta.”(sid 520)


Fortsättning nästa sida.............

 VUELTA DE CUBA

Valle de Vinales

Svensk-Kubanska Föreningen

Om du vill se kubabilderna i full upplösning kan du gå in på RYDINGS PLANET - Nyhetsbloggen och köra dem i snabbläge som slideshow!

Skapad på en Mac

English version

Att cykla på Kuba är en fascinerande upplevelse. Trots påståendet om motsatsen kan du röra dig helt fritt, uppleva intressanta miljöer och träffa gästfria, entusiastiska människor i en pulserande, färgrik karibisk kultur.

Okay, det låter som det är hämtat från en kubansk reklamkampanj, men det finns andra som har cyklat på Kuba och som uttrycker sig på ett liknande sätt. T.ex. på webbsidan "Cycling Cuba" kan man läsa följande:

Cuba is a wonderful place to travel. After having cycled, biked and hiked our way around the world, we can honestly say that we've never enjoyed a bike trip as much as we did Cuba. The cycling was relaxed; the countryside was lovely, the people friendly, and the culture fascinating.


Eller som kanadensaren Rick Kaselj, specialist på rehabilitering och fitness, uttrycker det på sin hemsida:

Cycling Cuba is about the beauty of Cuba and the experience of independently travelling through the country by bike. This hour and a half slideshow (which can be found on the website) is full of the most beautiful spots of Cuba, tips on travelling, tips on cycling Cuba and the adventure of experiencing the country by bike.  Fantastic photos, Cuban music and humours stories bring the trip to life.


Det finns emellertid de som menar att när man väl kommer bakom turiststråken avslöjas ett bottenlöst elände och stor fattigdom.

Rejält överdrivet, men visst Kuba är ett fattigt land och då finns det naturligtvis också ett mått av fattigdom, i all synnerhet om man har frossandet och konsumtionen i industriländerna som referens.

Men detta är ju i så fall mindre uppseendeväckande än det faktum att det till antalet finns oändligt fler fattiga, procentuellt fler analfabeter, högre barnadödlighet och mer våld och utanförskap i USA.

En i högsta grad bidragande orsak till de ekonomiska problemen är ju dessutom den blockad USA utsätter Kuba och det kubanska folket för sedan 1962, efter det av USA iscensatta och misslyckade invasionsförsöket i Grisbukten.


(Det kan vara intressant att veta att trots att det är ett brott mot USA:s sanktionslagar besöks Kuba årligen av ca 200 000 amerikanska medborgare. Maxstraffet för överträdelsen är 250 000 dollar i böter samt 10 års fängelse.

Vill du veta mer om USA:s sanktioner mot Kuba kan du läsa US Sanctions Page, och söka på Cuba. Om inte det funkar kan du gå in via US.Dept. of Treasury och klicka dig vidare till de sidor som gäller sanktioner och vidare till rubriken Cuba Sanctions.)


Så här skriver Global Travel Industri News:

De drygt 200 000 amerikanska medborgare som reser till Kuba varje år utan Treasury Department licens kan få upp till $ 7,000 i böter. Men de allra flesta flyger från Toronto, Montreal, Mexico, Bahamas, Caymanöarna och Jamaica och blir sällan eller aldrig ifrågasatta eller besvärade av myndigheterna när de återvänder till USA. 2006 blev endast 21 personer dömda och bestraffade.


(Det finns de som är undantagna den amerikanska statens reseförbud, bl.a. idrottsutövare.)


Bob Cary är tävlingscyklist från Skyland Cycle Club i USA och deltog i UCI Pan American Masters Cycling Championships 2004 i Havanna. Han har några intressanta synpunkter på sin Cuba Diary:
I suppose this system makes sense. It's a socialist country. There's no illiteracy, no malnutrition, no untreated disease. But there is no material wealth, either. Oh yeah, and it's a police state. I try not to be judgmental, but I wonder whether, if I lived in Cuba, I'd be willing to let a couple of people starve so I could have a nicer house.


Dag fyra skriver han I sin dagbok att han gör en tur till Guanabo, som ligger omkring 20 kilometer öster om Havanna, där han tar en paus och gör följande kommentar:

For a town sitting on a spectacular beach, Guanabo is amazingly non-commercial, at least by our standards. No pizzerias, no neon, no real estate offices, no touristy shops. It is undeniably shabby, but it is also eerily beautiful in its own way. I feel a little out-of-place, a cyclist in brightly colored lycra on a four thousand dollar carbon fiber bike, but most of the people don't even notice me. Occasionally, I get a look, catch someone's eye, and I smile and wave, say "hola," or the truncated "buena." The Cubans never fail to smile in return.

Tyvärr är det många av Kubas kritiker som betraktar landet på ett fördomsfullt och vinklat sätt, och som till stor del hämtar sin information från kubaner som flytt eller flyttat till USA där representanter för rigida och antagonistiska Cuban-American National Foundation (CANF) styr med maffialiknande metoder och utsätter sina landsmän för rigorös kontroll och tillämpar samma metoder som de anklagar regimen i Kuba för. I Miami-området, där kubanerna dominerar, vågar ingen offentligt uttrycka en annan åsikt än den som dikteras av CANF, trots att undersökningar visar att en majoritet av exilkubanerna förespråkar dialog med Havanna, (Se Ann Louise Bardach: Cuba Confidential, Penguin Books 2002.)

Ann Louise Bardach är antagligen den amerikanske journalist som mest ingående följt utvecklingen bland exilkubanerna i Miami. Du kan lyssna på och se en videoupptagning från en av hennes föreläsningar genom att klicka här!


I Sverige är det framför allt kretsarna kring Silc (Swedish International Liberal Centre) Folkpartiet och KD via KIC (Kristdemokratiskt Internationellt Center) som gjort sig till språkrör för CANF och tillämpar samma aggressiva retorik. De gör sig också till talesmän för en aktiv grupp exilkubaner i Sverige samt för den hårda kärnan inom CANF.


Så här skriver Kubaner för Kuba:

Vi Kubaner för Kuba vill upplysa om att det stöd som Stockholmsbaserade kubaner får för att hålla propagandakriget mot Havanna vid liv lett till urartning. En hetsig förtalskampanj mot Kubaner för Kuba har pågått i deras tidskrifter. Två av våra medlemmar (René Vázquez Díaz och Evelio Quevedo) har blivit mordhotade. Tre polisanmälningar har gjorts.


Cubanos por Cuba (espanol)


Det finns många såväl i Sverige som i resten av världen som anser att en dialog med Kuba är att föredra framför det embargo, den blockad, landet nu utsätts för. Den i Sverige sedan 1975 verksamme författaren René Vázquez Díaz, som bl.a. verkar inom nätverket Kubaner för Kuba, samt den svenske Kuba-kännaren Thomas Gustafsson, företräder de som menar att man snarast bör öppna en dialog med Kuba. Vasques Diaz menar t.ex att svenska regeringen handlar fegt och dubbelmoraliskt genom att ha fullt utvecklad handel med Kina men samtidigt stöder blockaden mot Kuba.


Genom att klicka här kan du läsa en artikel av René Vazques Diaz under rubriken ”Kuba i förändringens tid” i tidskriften Latinamerika.

Om Thomas Gustafsson och René Vasquez Diaz böcker kan du läsa på recensions-sidan: (Ännu ej tillgänglig).


“Bicycling Cuba”

Wally och Barbara Smith från Vermont i USA som skrivit den utmärkta boken Bicycling Cuba, gör på sin hemsida avslutningsvis bl.a. följande sammanfattning:

“If there is a fair generalization about the conditions and the politics of Cuba, it is this: As a visitor, you can see what you expect or want to see. If you come to Cuba looking for evidence of a police state, inefficient bureaucracy, and dissatisfied people, you can find it. If you look for evidence of a uniquely idealistic society in which people have a strong sense of community, respect their government, and are trying to solve problems without sacrificing the achievements of their revolution, you can find that too. Let's ride.”


Tillbaka överst på sidan!

Glöm inte besöka
FotoGalleriet

Min Vuelta de Cuba
Jag startade från Havanna den 1 Februari och avslutade den 21 Mars i samma stad, Jag hade då tillryggalagt cirka 1600 kilometer på 21 cykeldagar.
Om min cykeltrip kan du läsa på nästa sida genom att  klicka
HÄR!

Photo_Gallery.htmlKUBA_2.htmlshapeimage_5_link_0shapeimage_5_link_1
Michael R Ayers sida om 
CYCLING CUBA
hittar du härhttp://www.terminalia.org/cuba/

Här kan du ladda ner en PDF-fil över de mest förekommande reseguiderna om Kuba Travel Guides Cuba.pdf

CUBA 2006      Sid 1
RYDINGS PLANET
KUBA REVISITED
Här kan du ladda ner bloggentexterna från resan 2009/10 som pdf-fil.KUBA_files/KUBA%20-%20bloggtexter.pdf